Situațiile au legătură cu persoanele private de libertate care au câștigat la CtEDO pentru condițiile de detenție degradante și au încasat despăgubirile dispuse de Curtea europeană. În cazul acestora, Serviciul de Evidență PPL din cadrul unității a revocat beneficiul prevăzut de Lgea nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, contrar dispozițiilor clare din lege, conform cărora acesta nu poate fi revocat.
Apoi, Serviciul financiar a virat sumele încasate cu titlu de daune către ANAF, în cazul acelora dintre deținuți cu privire la care instanțele stabiliseră obligații de a achita daune către Statul român. Acest demers a fost realizat, în toate cazurile cunoscute, fără cererea prealabilă ori acceptul deținutului. Evident, nu era instituit nici mecanismul popririi, în vreuna dintre situații.
Practica este extrem de ilegală, fiind ancorată în sfera penalului. Mai mult, administrația vulnerabilizează Statul român din perspectiva încălcării art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție- dreptul la proprietate. Vom reveni în cursul lunii martie cu o anchetă realizată în legătură cu subiectul.
Zsolt ERLI