by

13 ianuarie 2021. Guvernul României a reușit să convingă CtEDO.

        Persoanele private de libertate nu mai pot formula plângeri direct către Curtea Europeană pentru lipsa condițiilor de detenție umane (art. 3 din Convenție), ci trebuie, întâi, să epuizeze mecanismele disponibile în dreptul intern.

        În cauza Polgar împotriva României (Hotărârea din 20 iulie 2021, cererea nr. 39412/19), CtEDO s-a convins că instituția răspunderii civile delictuale din Codul civil întrunește toate criteriile unui recurs intern efectiv.

         Guvernul a comunicat Curții că există numeroase hotărâri ale instanțelor interne, prin care Statul Român (reprezentat prin Ministerul Finanțelor) a fost condamnat la plata de daune morale față de deținuți care au executat pedepse privative în condiții degradante.

        Conform curții europene de contencios privind drepturile omului, data de la care această jurisprudență este efectivă este 13 ianuarie 2021.

        Care sunt implicațiile? Deținutul care dorește să formuleze o plângere, pe terenul art. 3 CEDO, pentru o perioadă care a început anterior datei de 13 ianuarie 2021 încă se poate adresa direct Curții Europene.

        În schimb, deținutul care o va face pentru o perioadă care a început după 13 ianuarie 2021 va trebui să parcurgă întâi pașii din dreptul intern. Dacă se va adresa cu o plângere direct CtEDO, aceasta va fi respinsă ca inadmisibilă.

        Evident ,dacă nicio instanță din România nu va admite cererea de chemare în judecată ori suma acordată cu titlu de despăgubiri nu va fi în acord cu jurisprudența CtEDO în materie, reclamantul se va putea adresa instanței europene.

        Apoi, mai există o implicație majoră, urmare a efectivizării art. 13 din Convenție în această materie.

         România nu mai are niciun risc cu privire la o nouă hotărâre-pilot, pronunțată de CtEDO, pentru lipsa condițiilor din închisori. Această problemă, deși reală și structurală, rămâne în curtea instanțelor interne. De aici, vor pleca mult prea puține plângeri către Curte.

        Vor fi foarte puțini cei care vor iniția astfel de procese civile împotriva Statului. Acesta din urmă este liber să se mențină în zona de pasivitate în care se află de ani buni.

Zsolt Erli

Write a Comment

Comment