by

Ministerul Justiției continuă politica de lipsă de transparență.

         Sentința dată de Tribunalul Maramureș, prin care Ministerul a fost obligat să comunice toate actele întocmite în cadrul întâlnirilor semestriale organizate de Grupul interinstituțional, a deranjat foarte mulți funcționari.

         Circulă în zvon, conform căruia un anumit secretar de stat din Ministerul Justiției a efectuat o vizită de lucru în penitenciarul Oradea. Nu putem confirma informația și sincer, nici nu ne dorim.

         În schimb, putem confirma că Ministerul Justiției a atacat cu recurs sentința civilă în cauză. Curtea de Apel Cluj va judeca recursul în luna decembrie.

         Acum, cererea inițială viza comunicarea înscrisurilor întocmite până în 2021.

         Cu referire la anul 2022 am trimis o altă cerere ministerului. Deloc surprinzător, prin adresa nr. 64992/08.09.2022 Ministerul Justiției a comunicat:

“Grupul de lucru interinstituțional menționat în Planul de acțiune 2020-2025 în executarea hotărârii pilot Rezmiveș și alții împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Brăgădireanu împotriva României nu a fost întrunit în cursul anului 2022”.

Până la urmă, de ce să o facă? Planul de acțiune 2020-2025, asumat de Guvernul României, prin memorandum, în fața Comitetului de Miniștri, este în grafic.

Supraaglomerarea a dispărut, programele și activitățile de reinserție socială sunt îndestulătoare, se desfășoară în spații corespunzătoare și cu personal specializat suficient, asistența medicală bubuie iar ploșnițele sunt de tristă amintire.

         Problema e că CtEDO pronunță lunar hotărâri de condamnare împotriva României pentru condițiile de detenție. Nu înțelegem această poziționare a Curții Europene în acest inedit context. Să dețină oare instanța de contencios a drepturilor omului alte informații?

Zsolt Erli

Write a Comment

Comment