S-a întâmplat în Penitenciarul Gherla, în data de 8 noiembrie 2019, înaintea alegerilor prezidențiale, turul întâi. După servirea mesei de prânz, șefii de secții s-au oprit pe la fiecare cameră de deținere și au împărțit deținuților din celule înghețată pentru fiecare persoană încarcerată.
Din pură coincidență, produsul era ambalat într-o folie roșie. Gestul a iscat multe discuții în rândul populației carcerale în favoarea unui anumit partid politic. Apoi, pe data de 10 noiembrie 2019, câteva sute de persoane încarcerate la Gherla au votat.
Nu cunosc efectul pe care campania din 8 noiembrie l-a produs asupra votului, însă știu poziția ulterioară a administrației penitenciarului.
Un anumit producător important de înghețată s-a gândit să realizeze o companie publicitară masivă. Iar acest producător, din nou din pură întâmplare, a ales Penitenciarul Gherla, în luna NOIEMBRIE, pentru a-și promova unul dintre produsele sale, servit într-un ambalaj roșu.
Rețin foarte bine o discuție avută cu directorul adjunct pentru siguranța deținerii și regim penitenciar, câteva săptămâni mai târziu, pe acest subiect.
Pe scurt, acesta mi-a comunicat că nu avea habar de campania publicitară și de distribuirea respectivelor produse și că, dacă se întâmplase, el se delimita de această practică. Dar omul nu știa nimic, nu văzuse, nu auzise nimic. Pentru a înțelege ipocrizia, cititorii trebuie să cunoască faptul că discutăm despre un director adjunct care, dacă deținutul se învârte în pat noaptea de 10 ori iar pentru el informația este relevantă, a doua zi, până în jurul amiezii, o cunoaște.
Cu toate acestea, nu auzise despre cele peste o mie de înghețate roșii, distribuite de șefii de secții în după-masa zilei de 8 noiembrie 2019.
În cursul anului 2020 a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta, pe data de 29 decembrie 2020, a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla.
Ancheta bate pasul pe loc. Nu exista încă o soluție pronunțată în dosarul penal constituit.
Când va exista, noi o vom publica.
Zsolt Erli