by

Ministerul Justiției refuză comunicarea de informații de interes public „sensibile”

Zsolt Erli

        În luna noiembrie 2020, Guvernul României a adoptat „Planul de acțiune 2020-2015 în executarea hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Brăgădireanu împotriva României” pentru a „soluționa eficient problema supraaglomerării carcerale”. Acesta a fost prezentat Comitetului de Miniștri din cadrul Consiliului Europei.

         Documentul în cauză menționează un grup de lucru interinstituțional ce are ca scop „monitorizarea si evaluarea măsurilor propuse, în raport de care planul de acțiune să poată fi ajustat la noile realități.” Din acest grup fac parte reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe- Agent Guvernamental pentru CtEDO, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor Publice, Administrației Național a Penitenciarelor, Direcției Naționale de Probațiune. Secretariatul grupului de lucru este asigurat de Ministerul Justiției.

         Așa fiind, m-am adresat cu o cerere, formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, cu completările și modificările ulterioare, Ministerului Justiției, solicitând, în fotocopie, actele administrative întocmite ca urmare a întâlnirilor semestriale a Grupului de lucru în cauză.

         Ministerul a refuzat, motivând incidența prev. art. 12 alin. (1) lit. b) teza întâi din Legea nr. 544/2001, potrivit cărora informațiile privind deliberările autorităților se exceptează de la accesul liber al cetățenilor.

         Doar că lucrurile nu stau așa. Într-adevăr, raportat la art. 12 alin. (1) lit b) din lege, informațiile privind deliberările autorităților se exceptează de la accesul liber a cetățenilor însă exclusiv în ipoteza în care acestea fac parte din categoria informațiilor clasificate.

         Cu alte cuvinte, refuzul Ministerului Justiției se prezintă nelegal și asta deoarece documentele solicitate nu sunt clasificate și prezintă un puternic caracter public. Evident, în cauză, a fost sesizată instanța competentă, urmând ca justiția să se pronunțe asupra caracterului documentelor solicitate.

         Ministerul Justiției cunoaște prea bine că cererea a fost întemeiată și că documentele sunt de interes public, sens în care această abordare aleasă ridică și mai multe semne de întrebare.

         Voi reveni cu completări.

Write a Comment

Comment