by

Administrația Penitenciarului Gherla pierde recursul declarat împotriva deciziei civile prin care a fost obligată la plata de daune morale unui deținut

Zsolt Erli

        Prin Decizia civilă nr. 888/A/2021, pronunțată la data de 18 iunie 2021, Tribunalul Cluj a admis parțial acțiunea în răspundere civilă delictuală a unei persoane private de libertate, stabilind că Penitenciarul Gherla nu a luat măsurile necesare pentru asigurarea în perioada mai-octombrie 2016 a unui tratament stomatologic adecvat, faptă ce a cauzat apelantului suferințe fizice, prejudiciul astfel cauzat fiind necesar a fi raportat prin obligarea la plata de daune morale.

         Pentru a-și motiva astfel decizia, tribunalul a reținut: „ Nu se poate reține, în raport de starea de fapt rezultată din probele administrate în dosar, că în perioada de aproximativ 5 luni (24.05.2015 – 21.10.2016), respectiv de la data primei prezentări la cabinetul stomatologic și până la data când s-au demarat efectiv tratamentele de specialitate finalizate la data de 04.11.2016 cu realizarea unor obturații definitive, apelantul ar fi beneficiat de un tratament stomatologic adecvat problemei medicale semnalate, nefiind suficient pentru a se ajunge la o atare concluzie că acesta nu a formulat sesizări în scris sau că a beneficiat de antialgice acordate prin intermediul cabinetului de medicină generală al penitenciarului.

         De asemenea, nici faptul că apelantul nu a solicitat în scris acordarea de tratament stomatologic, nu constituie un argument întemeiat, în condițiile în care din toate actele medicale depuse la dosar reiese că acesta a semnalat periodic problema medicală avută. A fost consultat de 9 ori în luna august 2016 la cabinetul de medicină generală, acuzând aceleași dureri. A intrat chiar în procedura refuzului de hrană dată fiind lipsa medicului stomatolog, astfel că nu se poate susține că problema medicală invocată nu a fost una adusă la cunoștința intimatului, ce se impunea a se soluționa printr-un tratament adecvat, doar în această modalitate putându-se considera că dreptul la asistență medicală, tratament și îngrijiri al apelantului, stipulat de art. 71 din Legea nr.254/2013, nu era iluzoriu.”

(Decizia civilă nr. 888/A/2021 pronunțată de Tribunalul Cluj – secția civilă la 18 iunie 2021, republicată).

         Împotriva acestei decizii, administrația penitenciarului a declarat recurs. Curtea de Apel Cluj a respins calea de atac extraordinară, soluția tribunalului rămânând, în acest mod, definitivă.

         În perioada analizată în cadrul procesului civil, Penitenciarul Gherla custodia, în medie, 1000 de persoane private de libertate.

         Câți deținuți s-au aflat în situații asemănătoare situației reclamate de persoana condamnată și nu au beneficiat de asistență medicală stomatologică adecvată? Dar acum?

Write a Comment

Comment